Jong, verliefd en in verwachting

Wat een geluk! Jong, verliefd én zwanger. Wanneer je als verliefd stel met een kinderwens te horen krijgt dat de vrouw zwanger is raak je even in de wolken. Een baby! En als het je eerste kindje is begint ook al het vooruitkijken, plannen, voorbereiden en dromen over de toekomst. Wordt het een meisje of een jongetje? Op wie lijkt het kindje? En in gedachten ben je samen al van alles aan het doen.

Gelukkig heb je nog 9 maanden, want er moet nog een boel gebeuren. Langzaam groeien jullie naar de bevalling toe. Het is maar goed dat je weet wat er gaat gebeuren: groeien, baren en dan… leven!

In de bijbel komen zwangerschap en bevalling ook voor. Een bekende plek is Psalm 139: “Nog voordat ik bestond kende U mijn naam”. Of Psalm 71:6 “Al vanaf mijn geboorte steun ik op u, al in de moederschoot was u het die mij droeg, u wil ik altijd loven”. Bemoedigende teksten waar iedere gelovige op mag bouwen.

Baren, of bevallen, betekent ‘voortbrengen’ of ‘veroorzaken, teweegbrengen’. Er moet een baby voortgebracht worden. Als een bevalling moeilijk gaat kan de vrouw in barensnood komen met angst en benauwdheid. Uiteindelijk komt het nieuwe leven. Maar als je niet zou weten dat de bevalling met pijn en moeite gepaard gaat kun je voor een enorme verrassing komen te staan.

In Openbaring (let op het woordje “baren” in openbaring) staat dat de schepping verlangt naar het openbaar worden van de zonen Gods. Paulus schrijft in Romeinen 8 ook dat de schepping zucht, net alsof het in barensnood is. Ook hier moet iets voortgebracht, veroorzaakt worden. Misschien herken je het als je om je heen kijkt. De aandacht voor God verdwijnt steeds meer, het lijkt erop dat de wereld zich afkeert van God en de Here Jezus niet wil leren kennen. Weet dan dat deze dingen voorspeld zijn en ook gebeuren moeten. Het is geen verrassing voor de gelovige, het is nodig voordat de openbaring van Jezus Christus zal komen.

En jij? Zie jij ook dat er iets groeit in de wereld? Weet dan dat er ook een bevalling komt. Wanneer weten we niet. Maar in alle dingen mag jij je hoop op Jezus Christus stellen. Hij wil bij jou zijn en is niet ver weg: Want dit Woord is heel dicht bij jou, in je mond en in je hart, om het te doen! (Deuteronium 30:14).

Ik wens je weer een goede zondag!